Chceme pomoci původnímu českému románu, vyhlašujeme cenu "BLINKR román roku"

17.02.2015 13:13

Na české literární scéně se objevila v posledních letech řada pozoruhodných románů domácích tvůrců. Chceme pomoci tomuto klasickému žánru rozhodnutím, které jsme učinili s mou manželkou a spisovatelkou Klárou Samkovou. Naše Vydavatelství BLINKR proto vyhlašuje novou literární cenu: BLINKR román roku pod záštitou Obce spisovatelů České republiky. Naší vůlí je ocenit nejlepší původní český román za uplynulý rok. Soutěž se uskuteční už za rok 2014 a uzávěrka je 30. 6. 2015. Vyhlášení se uskuteční v září roku 2015. Cena BLINKR román roku je zcela nezávislá a chce oceňovat klasickou románovou tvorbu, jež v sobě obsahuje vyklenutý příběh, závažné lidské a společenské sdělení, zábavné a poutavé čtení a myšlenky, které zůstanou poselstvím i po zavření knihy. Jiná vymezení neexistují, soutěží především příběhy bez škatulkování do kategorií, zda jde o společenský román, detektivku, thriller, fantastiku atd. To je celý duchovní reglement soutěže.

Podobná cena dosud neexistuje a pořadatelé se velmi usilovně zaměří i na mediální stránku soutěže. Inspirovali jsme se soutěží Mobelova cena o nejlepší původní českou básnickou sbírku, kterou vyhlašuje již šest let český básník Alois Marhoul na základě nezávislého a zodpovědného uměleckého rozhodnutí.

Marhoul je soudobým velikánem české poezie, o němž se učí na školách. A jeho cena nepodléhá žádným lobbyistickým tlakům, jako řada jiných renomovanějších soutěží, které jsou podle řady indicií "prosoleny" různými vlivy. Alois Marhoul určí nejlepší básnickou sbírku na základě vlastního zodpovědného rozhodnutí. Takovou, která má nejvyšší kvalitu, neboť ji umí rozeznat. Využije jen pomoci nejbližších přátel, kteří jsou stejně zodpovědní, čestní, nezávislí, literárně nadaní a spravedliví jako on.  Nehledá pro zatraktivnění své ceny žádnou pomoc mezi sponzory a poskytovateli grantů. Nese veškeré náklady a po nikom nic nechce. Zárukou férovosti ceny je jen jeho vlastní umělecká zodpovědnost. To je cesta, která může posouvat objektivní kvalitu české literaturu lépe než soutěže "prolobované" velkými vydavateli a sponzory.

V Čechách je totiž "prolobované" téměř vše, počínaje státními zakázkami a konče uměleckými cenami.

Do soutěže budou přijaty vydané romány výhradně v papírové podobě v nákladu nejméně 800 výtisků s vročením 2014, které budou zaslány autory do 30. 6. 2015 ve dvou výtiscích na adresu: Vydavatelství BLINKR, Španělská 742/6, Praha 2, e-mail: redakce@blinkr-knihy.com. Soutěží díla a jediným kritériem je kvalita, nikoliv jméno autora či vydavatele. 

Klára Samková a Pavel Skramlík/Felix Boom

Vydavatelství BLINKR

Také zde: https://www.blinkr-knihy.com/