Emil Šourek dokončil ilustrace do knihy Kuchařka osamělého muže

24.04.2013 01:59

Knížka KUCHAŘKA OSAMĚLÉHO MUŽE, která vyjde v květnu v papírové i elektronické formě, patrně vzbudí rozruch, protože není jen kuchařkou s obligátní částí různých receptů, ale především moderuje pozici starších mužů v současné společnosti. Muži v této fázi svého života dominují světu. Manažerské sféře, vládnou ve státní exekutivě, policii, armádě, většinou vedou vědecké projekty i gangy. Dělají důležitá rozhodnutí a potřebují být v pohodě. A stress je překážkou kvalitního rozhodování.

Poněkud "mužsko-šovinistickým" způsobem se kniha tvrdě vymezuje vůči ženské vypočítavosti, která používá ve snaze získat partnera v pokročilém věku své klasické zbraně, zatímco muž je schopen nasadit inovace. Čili vlastní svobodu v kuchyni a své domácnosti, čímž ženám vyrazí jejich "pečovatelské návnady" z rukou. Mohou určovat ráz svých vztahů k ženám jako chlapi, kteří ovládli i svou domácnost a vlastně nestojí o to, aby se o ně někdo staral. Jsou nezávislí. Mohou na nějakou účast pouze přistoupit.

Kuchařka ignoruje zvyklost, že publikace tohoto druhu jsou ilustrovány fotografiemi jídel. Ty říkají jen to, že jsou talíře plné. Větší vypovídací hodnotu nemají. Proto autor zvolil jinou cestu - kuchařka bude ilustrována původními kresbami známého kreslíře Emila Šourka (viz ukázka), jenž dostal volnou ruku výtvarně reagovat na témata, která ho zaujmou.

Kniha je dopsána, Emil Šourek dokončil ilustrace, nyní se materiál zpracovává technicky k vydání tiskem a na portálech e-knih. Roli kmotra knihy při křtu v jednom z pražských knihkupectví přislíbil televizní kulinářský showman Jiří BABICA.