Klára Samková se vrhla na psaní nového cestopisu "PO EVROPĚ S MAMINKOU"

26.01.2014 21:42
Moje vzácná choť Klára A. Samková se pustila do svého druhého cestopisu, který má zatím pracovní název PO EVROPĚ S MAMINKOU (původně zněl Cestování s maminkou). Vzpomíná v něm, jak v totalitním dávnověku před rokem 1989 její matka, kunsthistorička a učitelka Eva Samková, učinila rozhodnutí: "Když nemůžeme cestovat na Západ, tak prostě budeme cestovat na Východ." A svou dceru protahovala díky různým zájezdům po památkách bývalého Sovětského svazu včetně jeho orientálních součástí. Což se neobešlo bez mnoha zábavných událostí. Slovutná brněnská pedagožka byla například zatčena za proniknutí do objektu, jenž byl slavnou carskou nemovitostí, ale po Velké říjnové socialistické revoluci se z ní stala základna sovětských branných sil. Nechybí ani tvrdé seznámení s tradičními fenomény národů od Užhorodu na východ, mezi něž patří tvrdý alkohol... Paní Samková starší totiž razila zásadu, že je lepší, když se dítě naučí chlastat pod dozorem rodičů, nežli na popud vrstevníků.

Nyní Klára cestuje po světě se svou dcerou Dariou, které bylo nedávno 15 let. Kontinuita zůstává zachována. Poznávají, prožívají, užívají si. Téměř celá Evropa, USA, mnoho míst, mnoho zážitků, společné debaty vážné i nevážné, veselé historky. Samková "č. 3" z žijících dam z tohoto rodu, velmi čtivá studentka prestižního pražského gymnázia Mensa, má obrovský náskok před svými vrstevnicemi.

Klára A. Samková napsala již jeden brilantní americký cestopis "Moje cesta za Scarlett" po stopách hrdinky slavného románu Jih proti Severu Scarlett O´Hara, který vyšel knižně v roce 1994. Vydavatelství BLINKR jej vydalo v listopadu roku 2013 s doplňky jako e-knihu a uvažuje také o jeho "papírovém" malonákladovém vydání.