MAJDAN - aneb varianta sametové revoluce na drsném manšestru

24.02.2014 01:01

Přiznám se, že jsem dlouho nerozuměl tomu, co se děje v Kyjevě a jaká to vlastně revoluce probíhá na Ukrajině. Nejsem zvyklý přebírat informace z médií bez vlastní analýzy. Ostatně pracuji v médiích asi 40 let a dobře vím, jak to chodí. Současná mediální éra je zasažerna nedbalostí, nevěnuje se příliš úsilí zjišťování objektivní pravdy, hlavně se opisuje, "revrajtuje" a fabuluje. Naprosto škodlivě se akcentují marginálie a dílčí údaje vytržené ze souvislostí. Čtenáři jsou mateni bezradností publicistů. Nezvažuje se objektivní pravda, editoři pouze redigují text. Můj hlavní novinářský obor je fotbal, ovšem z publicistického hlediska jsem ze staré školy. Když něco napíšu, tak musím znát pravdu z těch správných zdrojů a nebudu nikoho oblbovat.

Myslím, že spousta Čechů na tom byla z hlediska dění na kyjevském Majdanu podobně jako já. Co se tam děje, sakra? Ukrajina má legitimně zvolený parlament s převahou Strany regionů a prezidentem je Viktor Janukovyč, legálně zvolený prezident (nyní čestný předseda Strany regionů), ač je proruským exkomunistou. Každá země má vládu a režim, který si zaslouží, tak o co vlastně jde, doprčic? Ale trochu jsem se do toho zabral. Chtěl jsem odletět do Kyjeva a podívat se na všechno sám, události mne však trochu předběhly. Prezident Janukovyč uprchl z Kyjeva a všechno vzdal, i když trousí řeči, že nic nebalí.

Probral jsem to s Ukrajinci žijícími v Praze, jejichž bratři, bratranci, kamarádi a příbuzní, jsou denně na Majdanu (což je Náměstí nezávislosti, hlavní třída Kresčatik a několik hlavních přilehlých ulic). Organizují šíření informací, zásobování, zdravotní služby, logistiku, služby informačních technologií, koordinují jednání s policií, jednotkami zvláštního nasazení BERKUT. Majdan není živelná revoluce, ale organizovaný mechanismus změny režimu.

Je na mnohem vyšší úrovni než byla tzv. sametová revoluce v Československu v listopadu 1989. Vzhledem k tomu, že si akce na Majdanu vyžádaly už zhruba 130 mrtvých, nejde o sametovou variantu, řízenou StB, ale o drsný mančestr, v němž podmínky diktují povstalci. Jakukovyč udělal chybu, že dal ministrovi vnitra pokyn, aby vydal ostré střelivo policistům či využil služeb armádních ostřelovačů. Oběti (jde údajně o 77 zastřelených lidí) mu lámou vaz, což nikdy nevysvětlí jako akt demokracie ve prospěch Ukrajiny.

Ukrajinská opozice vůči Janukovyčovi a jeho Straně regionů se nechovala hloupě. Sjednotila se kolem boxerského světového šampiona Vitalije Klička, poslance, prosadila parlamentní cestu změn, roztříštila Stranu regionů (prchlo z ní asi 80 poslanců), destruovala oligarchickou základnu Strany regionů, která už prohlásila Janukovyče za zbabělce a zrádce. Zatím udržela na uzdě nacionalisty, následníky atamana Petljury a banderovce. Opozice získala na svou stranu afghánské veterány, kteří znovu oblékli "maskáče" a dali si na hlavu ocelové přilby - ti organizují ochranku a domobranu nově se rodícího režimu. Tvoří tvrdé jádro odporu vůči jednotkám BERKUT, které jsou morálně rozklížené. Právě ti staří "Afghánci", padesátníci a šedesátníci, dali Majdanu nový rozměr. To nejsou mladí revolucionáři, pomatení nějakou ideologií.

Už první vyšetřování ukázalo, že snajpeři, kteří stříleli do ukrajinských demonstrantů, byli Rusové. Zatím není úplně jasné, zda pocházejí z ruské armády nebo z ruských menšin v Oděse a okolí. Několik ostřelovačů bylo zajato a byli to Rusové. Jeden z bossů ukrajinské policie se naštval, když ruský ostřelovač zabil jeho 19letého syna, který byl na straně Majdanu. A tak řekl, jaké byly instrukce. To je špatné pro Putina.

Co bude dál ukáží příští dny. Představitelé ukrajinské opozice jsou připraveni na to, že ten hlavní boj přijde v pondělí. Ruský superboss Vladimir Putin si nechtěl kazit zimní olympiádu v Soči úvahami o Ukrajině, ale nyní se do nich asi pustí. Je to velká sféra vlivu. Německá premérka Andrea Merkelová už ho varovala po telefonu, ať se nepouští do velkých dobrodružství. Uvidíme, jak říkají rabínové...