Román JEŽÍŠ KRISTUS VÝTRŽNÍK ANEB TŘETÍ ZÁKON se překládá a vyjde anglicky na papíře i jako e-kniha

14.01.2015 22:45

Můj román Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon se v těchto týdnech překládá do angličtiny (pod titulem Jesus Christ, a rogue aka Third Testament) a vyjde v tomto jazyce jako papírová i elektronická kniha. Současně připravujeme jeho vydání i v podobě české e-knihy. Dosud k tomu nebyly podmínky z právně-technického hlediska, i když román vydalo už v roce 2010 vydavatelství Brána. K realizaci těchto projektů dojde v únoru a v březnu letošního roku.

Překladu se ujal nejlepší český bilingvuál Pavel Theiner, který velkou část svého života strávil ve Velké Británii a překládá literární texty zásadně jen z češtiny do angličtiny. Podnětem k anglické verzi románu byl zájem proslulé agentury Creative Artists Agency (CAA) z Los Angeles, která zastupuje řadu největších amerických filmových tvůrců a uzavřela s autorem románu smlouvu.

Příznivou okolností této aktivity je, že jsme angažovali agenta pro anglicky hovořící-čtoucí trh.

Koupit knihu v našem e-shopu (klikni):

Celá nabídka e-shopu Vydavatelství BLINKR

Příběh pojednává o návratu Ježíše Krista na Zemi po 2000 letech. A to do Prahy, kde se objeví v roli novináře bulvárního deníku. Vrací se se schopností konat zázraky a ve velmi krátké době dokáže zasáhnout do mnoha sfér české společnosti - do politiky, sportu, showbyznysu, živelkých katastrof, ovlivňuje příběhy spjaté s korupcí a zákulisními intrikami, vstoupí do mnoha lidských osudů. Koná však nejen jako "zázračný" Ježíš, ale i jako statečný charismatický mladý muž, který se chová zcela civilně. Koupí si byt, automobil BMW, opatří si psa, píše do novin, hraje fotbal, seznámí se s dívkou, přijde o panictví, počne syna. Na všechno je teoreticky připraven, ale s praxí pozemského života se teprve seznamuje a hledí na ni úplně jinýma očima. Stejně jako za svého fyzického života se však postupně stává hrozbou společnosti, tentokrát demokratické. Vše směřuje opět k hořkému konci, že bude znovu ukřižován.

Tato story však má daleko k nějakým "pámbíčkářským vyprávěnkám" o pevnosti víry a slavný novozákonní příběh je jen kulisou pro činy biblického hrdiny. Je však zábavným doplňkem. Ježíš Kristus v osobních rozhovorech i v diskusích prostřednictvím speciálního mobilu odhaluje Boha, svého otce, jako nepříliš schopného vykonavatele vší Prozřetelnosti a vyčítá mu, co všechno zpackal za jeho fyzického života. Vyčítá mu, že je analfabetem, který umí jen hebrejsky a nenaučil se ani aramejsky, zkazil řadu zázraků, způsoboval Božímu Synovi řadu utrpení, nyní využívá svých výhod k tomu, že může být beztrestně silničním pirátem a příliš času věnuje počítačovým hrám a alkoholu. Království nebeské je v této story technologicky špičkově vybavené centrum, v němž však Bůh zrovna nestíhá. Proto Ježíš Kristus prosadí svůj návrat na Zemi, ačkoliv s tím Bůh souhlasí velmi neochotně.

Příběh je zcela civilní a neobsahuje žádnou větší náboženskou nadstavbu, proto je velmi srozumitelný i bez bible.