V kauze Samkové se zajíci budou počítat až po honu. Jsem jen plachý manžel.

21.05.2014 00:12

Měl jsem (a dosud mám) velmi rád svou roli sportovního novináře a ještě více jsem si oblíbil roli spisovatele beletrie. Ale být současně manželem Kláry A. Samkové (už téměř čtyři roky) je dohromady řehole. Samková se kvůli spojení s hnutím Úsvit a volbami do Evropského parlamentu, pro něž ji šéf hnutí Tomio Okamura zprvu určil jako č. 1 své kandidátky, stala největším skandálem volební kampaně. A to díky Okamurovi, jenž se stylizuje do role velkého lídra politické scény, významného ústavního činitele a determinátora pověsti svých lidí, považuje se za velkého arbitra lidských osudů. Okamura ji 14. května z kandidátky vyškrtl kvůli podezření v nesmyslné mediální kauze v termínu, v němž nebylo vzneseno žádné obvinění a nebylo žádáno očištění.

Ani jedno, ani druhé, se nedalo před volbami do Evropského parlamentu stihnout.  Okamura je jen pragmatický srab, jemuž jde pouze o vlastní prospěch.

Okamura pouze využitl situace, protože se chtěl "cigošky" Samkové zbavit, aby jeho hnutí nepřipravovala - dle jeho názoru - o procenta ve volebních preferencích. Současně byl v panice, že Samková jako ostřílená a jazykově nesmírně zdatná advokátka v kauzách u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku má vysoký evropský kredit a coby pověřená a akceptovaná reprezentantka Hnutí Úsvit při vyjednávání s francí EFD v Evropské parlamentu má zaděláno na velkou kariéru. Neumí ani pořádně anglicky. "Klára Samková nemá ani kapku cikánské krve, není romského původu, jen její první manžel byl Rom", začal troubit Okamura do světa, když se ozvaly negativní reakce na kandidaturu Samkové.

Tím se sám zcela diskvalifikoval. Jako šéf hnutí, který postavil do čela své kandidátky Samkovou, měl spíše říci - je to naše Samková a je jedno, jestli se vám zdá dost málo bílá nebo příliš snědá. I kdyby si dal na kandidátku černocha, tak by musel za normálních okolností říci, že je to "můj černoch" a je jedno, zda je černý nebo bílý. O barvu pleti nejde. To by byl konsistentní nerasistický postoj. On to však začal vymezovat.

Kláře Samkové, dvojnásobné doktorce práv, může její původ kdekdo závidět. Barva pleti je dána italskými geny. Jejími rodiči jsou zcela "bílí" historikové umění (mimochodem jsou také poněkud opálenější). Tatínek je významný badatel a autor respektovaných publikací o památkách, které vydává nakladatelství Academia. Z dědečků je jeden významný lesní botanik, který má sochu v arboretu, a druhý předseda trestního senátu Nejvyššího soudu Československé republiky.

Okamura je ve skutečnosti člověk, jehož označování za populistu, politického kariéristu a rasistu má svůj reálný grund. Jeho limitem je nevzdělanost a chabý politický instinkt. Je to v realitě české politické scény manipulátor, který se snaží proniknout do pragmatického zákulisí nejvyšší politické hry, přičemž je sám manipulován hnutím ANO, s nímž uzavřel tajnou alianci.

Musím s příchutí hořkosti říci, že jsem s angažmá své manželky Kláry Samkové v Úsvitu nesouhlasil. Leč její ambici proniknout do Evropského parlamentu  jsem sdílel  jako loajální manžel. Miluju jí, je velmi inteligentní, vzdělaná, sociální, empatická, oduševnělá, má esprit, jiskru. Stále chce za něco bojovat. Úsvit jsem od počátku považoval za povrchní projekt a partaj bez struktury se sebestředným lídrem. Jenže ona v tom viděla naději v tom pragmatickém prostředí korupce, pýchy, hlouposti, závisti.

Poslední půlrok znamenal v našem osobním životě peklo. Schůze, mítinky, cestování, road-show, obětovali jsme šanci Úsvitu proniknout do Evropy naplánovanou letní dovolenou, velmi to zdrželo a zkomplikovalo naše osobní plány, zasáhlo to do výchovy dcery a do jejího vzdělání, zasáhlo to do chodu Klářiny profese. Také jsme tomu věnovali dost peněz. Nakonec přišel Okamurův podraz.

Byl jsem v poslední době mnohokrát žádán kamarády z médií, abych se k situaci vyjádřil, byť jsem její bagatelní součástí. Vždy jsem odmítl a moje žena také. Víme, proč jsme to dělali - v duchu starého přísloví, "že zajíci se počítají až po honu". Klára nikdy nechtěla škodit svým přátelům z Úsvitu ve volbách do EP bez ohledu na to, jak se zachoval Okamura. 

Jsem jen plachý manžel Kláry Samkové, jehož prioritou je soukromí, jeho ochrana. Sdílím společenské angažmá manželky, ale dopady na osobní život nemíním tolerovat. Pokud jde o tuto fázi mého osobního života, tak se domnívám, že až po volbách do EP přijde fáze účtování. Vyjdou na povrch věci netušené a velmi nepříjemné. Intriky, insinuace, zákulisní hra.