Vedení FAČR pozor! Po skandálu FIFA se na Strahově musejí začít bát slušných lidí

05.06.2015 10:10

Zurich FIFA press conference

 

Sepp Blatter už není prezidentem FIFA, i na něj už došlo.

GLOSAStále nové a nové zprávy z vyšetřování korupčního skandálu uvnitř Světové fotbalové federace (FIFA) v posledních dnech přehlušily zpravodajství z ukrajinské fronty, o bitvách džihádistických hord tzv. Islámského státu proti armádám režimů v některých arabských zemích.

Nemluvě o trapně hašteřivých debatách v českém parlamentu, ve vládě a kašparózní záležitosti s výměnou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Chládka. Vždyť už je to vlastně úplně jedno, kdo to bude, nikoho to nezajímá…

Až to bude třeba, tak se na ministra „nikoho a ničeho“ Dientsbiera vytáhne jeho role při krádeži Bohemky za bílého dne, na předsedu vlády Sobotku zase financování jeho bytu, na ministra zdravotnictví Němečka zase jeho manažerská zdatnost nemocničního ředitele, nebo na ministra zemědělství Jurečku, že když sedí na traktoru, tak dělá hlubokou orbu s centimetrem navíc a porušuje agrotechnické lhůty. Vždyť je to úplně fuk…

Jenže fotbal je prostě fotbal a víc je jen láska. A fotbal – to je vlastně láska…

Najednou vyplouvá na povrch, kdo uplácel, kdo bral, kdo peníze posílal a proč, kdo na to tlačil, kdo kasíroval a nyní se zaštiťuje láskou k fotbalu. Je to opravdu hnusná podívaná. Nikoliv neočekávaná.

blattersepp_isifaafp

 

Půjde Blatter za své přečiny do vězení?

BRATRSTVO RUPLO

Jenže „bratrstvo kočičí pracky“ nyní konečně ruplo. Pro předsedu FIFA Seppa Blattera, devětasedmdesátiletého intrikána, je prakticky nevyhnutelné, aby neskončil ve vězení. Bylo by to doživotí. Vzhledem k věku.

Leda kdyby přistoupil na nějakou dohodu a všechny ostatní „položil“, protože americká FBI je parta ostrých hochů, luxusně placených. Nemohl o tom všem nevědět, zejména o úplatcích za volbu pořadatelství světových šampionátů. Různé zdroje hovoří o korupci už při pořádání MS 1998.

To, že Blatter všechny ostatní „práskne“ a zaplatí nějakou tučnou pokutu, je očekávaný výsledek. FBI už nyní hovoří o korupčních podvodech ve výši 150 milionů dolarů a o červené kartě FIFA. Už se prý začínají rozplétat i kauzy kontinentálních šampionátů. Ještě toho trochu…

peltamiroslav_isifaeduarderben

 

Pelta také není nedotknutelnou osobou.

STRAHOV SE MUSÍ BÁT SLUŠNÝCH LIDÍ

České fotbalové publikum vždy velmi vzrušují evropské a světové šampionáty, ale stejně tak ho zajímá domácí scéna. Je to na dlouhý rozbor, jak se postupně personálně měnily funkcionářské garnitury v okresních a krajských svazech, v různých komisích, jak tyto konstelace postupně zasahovaly do složení delegátů valných hromad Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a jak končily volby na valných hromadách.

Redakce Hattricku o tom má velmi podrobnou dokumentaci, která sahá nejméně 15 let zpět.

Vždy je rozhodující jen výsledek. Ne řeči. Fakta máme k dispozici a můžeme říci, že FAČR je ovládána mafií rozhodčích, kterou musel někdo trpělivě budovat. Vše se přisuzuje současnému místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi, ale v něm nelze spatřovat tu jedinou dominantní personu. Měl mnoho oddaných a obratných pomocníků. Patří mezi ně jako schopný „nahrávač“ a spoluaktér i předseda Miroslav Pelta.

Strahovská garnitura vedení FAČR se musí velmi obávat okamžiku, kdy do hry vstoupí slušní lidé, kteří „položí“ celou dosavadní praxi. Blatterova neprůstřelnost ve FIFA se položila během několika dnů, i když se zdálo, že je nepřemožitelná 17 let. Vlastně déle, neboť praxe jeho předchůdce Brazilce Joao Havelangea (nyní je mu 99 let) rovněž vyzařuje značné „kazy“.

berbrroman_isifaeduarderben

 

Měl by se Berbr pomalu začít bát slušných lidí?

Totéž čeká i strahovské „společenství“. Možná za týden, ale může to trvat ještě dlouho, protože současné Peltovo vedení má určitou významnou podporu v policejních kruzích, které bude zametat dosavadní vyšetřovací praxí pod koberec různé kauzy ještě nějakou dobu.

Nemusíme chodit daleko, stačí střízlivě posoudit např. kauzu tzv. Křetínského brašny a podobné skandály. Pelta s místopředsedou Berbrem nemají dostatečnou oponenturu, protože většina jejich „soukojenců“ jede ve špíně a la Blatter v českém rybníku s nimi. To je realita.

Aby se na Strahově začali bát slušných lidí, to je věru hrůzná perspektiva. Jenže nezvratná. Většina normálních lidí v Česku se totiž slušných lidí nebojí. Naopak je vyhledávají.

No, zajímavá představa.

Pavel Skramlík, šéfeditor magazínu HATTRICK

Článek na HATTRICK.CZ zde

(zdroj fotek: profimedia.cz/SIPA, isifa.com/AFP, isifa.com/Eduard Erben)